Hoe lang moet je mosselen stomen?

Verhit olie in een soeppan van 6 tot 8 liter. Fruit de sjalot, knoflook en tijm om een basissmaak te creëren. Voeg de mosselen toe en gooi ze goed. Ze zeiden dat het goed is om ze onder stromend water te spoelen en de mosselen nog steeds in staat stelt zichzelf schoon te maken door spullen te verdrijven.

Deze mild zoete en malse gestoomde mosselen zijn heel gemakkelijk te bereiden, met aromatische vlekjes knoflook en gehakte sjalotten, rode pepervlokken voor kick, fijngesneden tomaten, plus een bloei van peterselie voor versheid. Voor ons waren deze gestoomde mosselen een licht diner voor twee, maar dit recept kan gemakkelijk een aperitief zijn dat nog een paar mensen serveert voor een hoofdmaaltijd. Het toevoegen van smakelijke dampende vloeistoffen zoals witte wijn, citroensap en kippenbouillon neemt de smaak nog een tandje hoger, dus je zult zeker je vrienden en familie verbazen, zelfs zonder te zweten. De truc om heerlijke mosselen te stomen, is het creëren van een smaakvolle basis met sjalotten, knoflook en verse kruiden.

Gestoomde mosselen zijn een absoluut heerlijke kleine delicatesse om van te genieten als aperitief of als lichte maaltijd. Schep de mosselen eruit met een schuimspaan (gooi alles weg die ongeopend is) en bewaar desgewenst de smaakvolle vloeistof. Voor het stomen van mosselen is eigenlijk alleen een grote pot met zware bodem of Nederlandse oven met deksel nodig, en enkele aromatische ingrediënten om zowel de mosselen als de bouillon waarin ze stomen op smaak te brengen. Ik merkte dat 20 minuten later meer dan de helft van mijn mosselen die voorheen leefden uiteindelijk stierven en hun schaal openden (en ik kon ze niet sluiten na een zachte tik of knijp).

Voordat je mosselen stoomt, moet je ze grondig spoelen en eventuele zeepokken of baarden verwijderen met een schilmes. Witte wijn is een klassiek ingrediënt bij het bereiden van gestoomde mosselen, en ik gebruik het hier in mijn recept, alleen in een iets genereuzere hoeveelheid. Als de byssus, of baard, nog steeds vastzit (de meeste gekweekte mosselen zijn mechanisch bijgesneden), verwijder deze dan door hem van punt naar scharnier te trekken of hem met je mes te trekken en af te snijden. Mosselen zijn een ideaal etentje - ze zijn vrij duur, maar zijn nog steeds elegant genoeg om indruk te maken op uw gasten.