Hoe moeten gekookte mosselen eruit zien?

De feloranje kleur is een goed teken dat ze voldoende gaar zijn. Koop mosselen die er fris uitzien en ruiken, met gesloten schelpen. Druk de schalen van alle open schalen samen. Als de schaal niet sluit, is de mossel dood en moet deze worden weggegooid (gooi er ook een met gebroken schelpen).

Maar bekijk eerst snel onze 5 beste kooktips om mosselen elke keer perfect te koken. Mosselen moeten in leven zijn om hun versheid te garanderen en hun schelpen moeten worden gesloten om er zeker van te zijn dat ze leven. Als ze open zijn, moeten ze sluiten wanneer ze worden getikt of geperst. Als je naar een grote partij in de vishandelaren kijkt, koop ze dan niet als er kavels open zijn.

Tik op de schaal als deze gedeeltelijk open is. Als het volledig sluit, leeft de mossel nog steeds en is hij veilig om te eten. Eet dan de mossel in één hap en plaats de lege schaal terug op je bord of in een aparte kom. Lees de instructies in deze tutorial voor tips over mosseletende etiquette en het vertrouwen om ze zonder zorgen te bestellen.

Idealiter wil je de mosselen zo snel mogelijk na aankoop bereiden en koken, maar zolang ze vers zijn, blijven ze een nacht en maximaal een dag bewaard. Mosselen kunnen verschillende hoeveelheden zand en gruis bevatten, afhankelijk van of ze wild zijn of op de boerderij zijn grootgebracht. Mosselen zijn een goed ingrediënt om te weten hoe ze moeten koken - ze hebben de luxefactor van zeevruchten, maar voor een fractie van de prijs van mosselen of sint-jakobsschelpen. Voorbij de baard moeten mosselen onder stromend water worden geschrobd, koel water met een stijve borstel of de punt van een schilmes om zeepokken of puin aan de buitenkant van de schaal te verwijderen.

Om mosselen te eten, pak je één mossel tegelijk en houd je de schaal in je dominante hand met de open kant van de schaal naar buiten gericht. Mosselen zijn heerlijk en bevatten veel vitamines zoals B12, maar er zijn genoeg verhalen over mensen die ziek worden na het eten van schaaldieren. Bij het sudderen of stomen is het het beste om een overdekte brede, grote pan te gebruiken, zodat de stoom ruimte heeft om tussen de mosselen te circuleren en gelijkmatig te koken. Kies bij het stomen van mosselen - zowel de meest gebruikelijke als de gemakkelijkste mosselkookmethode - je breedste pot of waterkoker.

Je hoeft een maaltijd met mosselen niet te beëindigen met plakkerige vingers en dribbels mosselsap op hun shirt. Het advies in het verleden is altijd geweest om mosselen weg te gooien die na het koken niet zijn geopend omdat ze slecht zijn.