Hoe ruiken rotte mosselen?

Mosselen mogen geen vis ruiken of een vieze geur hebben. Bovendien moeten ze ook gesloten zijn en niet in het water drijven. Als ze in water drijven, zijn ze dood of hebben ze lege schelpen, en kunnen ze ook het beste worden weggegooid. Nogmaals, het zou helpen als je alleen mosselen eet die een frisse en zoute geur hebben.

Idealiter zouden mosselen licht visachtig en zout moeten ruiken. Ook moeten alle schelpen gesloten zijn. Kijk naar de opening van de schaal. Als het volledig open is, is de mossel slecht.

Begin met te kijken welke van de mosselen goed zijn (er zijn er meestal enkele die slecht zijn). Ze moeten fris en zilte ruiken zoals de oceaan en het strand, maar hebben geen sterke visgeur. Groot nee nee, ze zijn begonnen te rotten. Vis als het slecht gaat, laat die geur vrij.

Bespaar jezelf een reis naar het ziekenhuis. De resterende bouillon die ontstaat uit het zoute water waarin de mosselen groeien, kan worden gebruikt in pasta of chowders, of ingevroren en bewaard voor later gebruik als bouillon en sauzen in andere gerechten of zelfs als basis voor je volgende Bloody Mary-cocktail. Mosselen bereiden klinkt een beetje intimiderend, maar ze zijn eigenlijk heel gemakkelijk te maken als je het eenmaal onder de knie hebt. Hoewel een rauwe mossel met een gesloten schaal meestal als vers kan worden beschouwd met vluchtige inspectie, is dat niet noodzakelijk een gegeven feit.

De baarden zijn eigenlijk een cluster van vezels met schroefdraad die uit de zijkant van de schaal steken en de mossel helpen zich vast te klampen aan oppervlakken. Als de schaal niet sluit, is de mossel dood en moet deze worden weggegooid (gooi er ook een met gebroken schelpen). Mosselen zijn heerlijk en bevatten veel vitamines zoals B12, maar er zijn genoeg verhalen over mensen die ziek worden na het eten van schaaldieren. Het is bekend dat zeevruchten in het algemeen, en mosselen in het bijzonder, een vrij korte houdbaarheidsverwachting hebben.

Mosselen nemen ook bacteriën op die grotendeels onschadelijk voor hen zijn, maar gevaarlijk zijn voor mensen die de besmette mosselen consumeren. Alle mosselen moeten voorzichtig worden opengeprikt om te eten, maar als de schaal zo goed gesloten is, heb je een koevoet nodig, dit betekent dat er geen goed is. Weinig liefhebbers van schaaldieren kunnen een bord verse citroen- en knoflook-botermosselen weerstaan als entre of als onderdeel van een smakelijke schaal met zeevruchten. Mosselen bevatten zeer nuttige vetten, de langketenvetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur), en zijn een uitstekende bron van vitamines.

Plaats de mosselen daarna in een vergiet en schrob ze onder koud stromend water met een stijve borstel of schilmes om vuil zoals zeewier en zeepokken te verwijderen. Je hoort misschien wel: „Als de mossel je aanstaart door een brede gapende mond, gooi hem dan weg. Gooi alle mosselen weg die niet volledig sluiten bij het tikken, waarvan de schelpen helemaal niet sluiten als je erop tikt, of waarvan de schelpen op welke plaats dan ook zijn opengebroken of ingeslagen. Het is een algemene misvatting dat je de mosselen een uur in zoet water moet laten weken om ze van gruis te zuiveren, maar dit zal ze daadwerkelijk doden, omdat ze het zoetwater niet aankunnen.