Hoe ruiken slechte mosselen?

Mosselen mogen geen vis ruiken of een vieze geur hebben. Bovendien moeten ze ook gesloten zijn en niet in het water drijven. Als ze in water drijven, zijn ze dood of hebben ze lege schelpen, en kunnen ze ook het beste worden weggegooid. Nogmaals, het zou helpen als je alleen mosselen eet die een frisse en zoute geur hebben.

Idealiter zouden mosselen licht visachtig en zout moeten ruiken. Ook moeten alle schelpen gesloten zijn. Het vlees van dode mosselen verslechtert, waardoor het risico op besmetting met micro-organismen, voedselvergiftiging, infectieziekten en andere gezondheidsproblemen toeneemt. Mosselen nemen ook bacteriën op die grotendeels onschadelijk voor hen zijn, maar gevaarlijk zijn voor mensen die de besmette mosselen consumeren.

Idealiter wil je de mosselen zo snel mogelijk na aankoop bereiden en koken, maar zolang ze vers zijn, blijven ze een nacht en maximaal een dag bewaard. Het is bekend dat zeevruchten in het algemeen, en mosselen in het bijzonder, een vrij korte houdbaarheidsverwachting hebben. De „baard op een mossel” is een draadachtig cluster dat zich uitstrekt uit de zijkant van de schaal, waardoor de mossel zich aan oppervlakken blijft kleven. Bij het sudderen of stomen is het het beste om een overdekte brede, grote pan te gebruiken, zodat de stoom ruimte heeft om tussen de mosselen te circuleren en gelijkmatig te koken.

Een goede manier om te weten dat mosselen volledig gaar zijn, is dat hun schelpen openspringen als ze worden gekookt of gestoomd, en de mossel binnenin voelt stevig aan. De mosselen die hun schelpen niet openen, zijn niet geschikt voor consumptie; je moet ze dus weggooien. Het idee om mosselen te eten van september tot april is omdat ze dan een hoger vleesgehalte hebben en op hun best zijn. Als de schaal niet sluit, is de mossel dood en moet deze worden weggegooid (gooi er ook een met gebroken schelpen).

Alle mosselen moeten voorzichtig worden opengeprikt om te eten, maar als de schaal zo goed gesloten is, heb je een koevoet nodig, dit betekent dat er geen goed is. Veel vissoorten zoals oesters, mosselen en mosselen bevatten krachtige gifstoffen die bekend staan als mariene toxines, die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. De baarden zijn eigenlijk een cluster van vezels met schroefdraad die uit de zijkant van de schaal steken en de mossel helpen zich vast te klampen aan oppervlakken. Na aankoop van verse mosselen, wassen en bewaren of zelfs beter invriezen zodra u thuiskomt als u niet van plan bent ze onmiddellijk te bereiden.

Zolang je enkele eenvoudige regels volgt en een beetje gezond verstand toepast bij het kiezen van mosselen op basis van factoren zoals hun uiterlijk en geur, kun je ook veilig genieten van een bord van deze heerlijke delicatesse die de oceanen ons in overvloed schenken. In tegenstelling tot bepaalde andere soorten zeevruchten, met name schaaldieren zoals mosselen, kan een mossel voor het koken openen en toch geschikt worden geacht voor consumptie.