Hoe weet je of een mossel slecht is?

Ze moeten alleen sluiten, en zelfs als sommigen dat langzaam doen, zijn ze nog steeds functioneel en levend. Gooi ze weg als ze niet sluiten. Alle mosselen met gebroken schelpen of een vieze geur en alle mosselen die ongewoon zwaar of licht aanvoelen in vergelijking met de andere, moeten worden weggegooid. Controleer of de opening van de schaal halfopen is.

Tik op de schaal als deze gedeeltelijk open is. Als het volledig sluit, leeft de mossel nog steeds en is hij veilig om te eten. Koop mosselen die er fris uitzien en ruiken, met gesloten schelpen. Druk de schalen van alle open schalen samen.

Als de schaal niet sluit, is de mossel dood en moet deze worden weggegooid (gooi er ook een met gebroken schelpen). Mosselen die een sterke visgeur hebben, taai en droog zijn of zichtbaar gebroken schelpen hebben, worden als slecht beschouwd en mogen niet worden gegeten. Mosselen met schelpen die tijdens het kookproces niet openen, moeten ook worden vermeden. Mosselen bevatten zeer nuttige vetten, de langketenvetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur), en zijn een uitstekende bron van vitamines.

Als je mosselen in je tas vindt met open schelpen, tik ze dan voorzichtig op het aanrecht, wacht even en kijk of ze sluiten. Daarom, als de schaal na het koken opengaat, bewijst dit dat de mossel leefde; zo niet, dan is de mossel slecht. Hoewel een favoriet onder liefhebbers van mosselen de romige, beboterde variëteiten zijn die meestal als voorgerecht in restaurants worden geserveerd, is een traditionele methode om van mosselen in hun natuurlijke staat te genieten gewoon stomen. Hoewel mosselen met bleek crèmekleurig vlees mannelijk zijn en de oranje vrouwtjes zijn, hebben ze allemaal de neiging om „baarden” te laten groeien.

Zolang je enkele eenvoudige regels volgt en een beetje gezond verstand toepast bij het kiezen van mosselen op basis van factoren zoals hun uiterlijk en geur, kun je ook veilig genieten van een bord van deze heerlijke delicatesse die de oceanen ons in overvloed schenken. Goede mosselen openen hun schelpen tijdens het kookproces, ervan uitgaande dat ze gedurende de juiste tijd gekookt zijn. De mosselen die hun schelpen niet openen, zijn niet geschikt voor consumptie; je moet ze dus weggooien. Van bier of wijn gestoomd tot gemarineerd en geserveerd als salade of hoofdgerecht, mosselen zijn snel en gemakkelijk te bereiden.

Bacteriën groeien snel bij temperaturen tussen 40° F en 140° F; gekookte mosselen moeten worden weggegooid als ze langer dan 2 uur bij kamertemperatuur worden bewaard. Het eten van dode mosselen of mosselen waarvan het vlees al bedorven is, verhoogt het risico op voedselvergiftiging, infectieziekten, besmetting door micro-organismen en andere gezondheidsproblemen. Uit huidig onderzoek blijkt dat dit een mythe is, en dat deze mosselen open kunnen worden geprikt en veilig kunnen worden gegeten, maar sommige mensen geven er de voorkeur aan ze toch weg te gooien. Gooi alle mosselen weg die niet volledig sluiten bij het tikken, waarvan de schelpen helemaal niet sluiten als je erop tikt, of waarvan de schelpen op welke plaats dan ook zijn opengebroken of ingeslagen.

Als de mosselen open zijn, knijp ze dan en gooi ze weg die open blijven of met een gebroken schaal. De gifstoffen hopen zich op in het vlees van mosselen, en dit vormt een groot gevaar voor iedereen die de schelpvis consumeert. Het is al lang bekend dat consumptie van mosselen en andere tweekleppige schaaldieren vergiftiging bij mensen kan veroorzaken, met symptomen variërend van diarree, misselijkheid en braken tot neurotoxicologische effecten, waaronder verlamming en zelfs de dood in extreme gevallen.