Hoe weet je of er mosselen klaar zijn?

Voeg de mosselen toe aan de pot en dek af met het deksel. Hoe weet je wanneer ze klaar zijn? Makkelijk - de schelpen gaan open. Een wijdverbreid misverstand is dat blootgestelde mosselen altijd smerig zijn en moeten worden vermeden. Dit is niet altijd het geval, en er zijn verschillende methoden en duidelijke signalen die u kunnen helpen beslissen of u ze opeet of meteen weggooit.

Als mosselen open zijn voor het koken, zijn ze fout gegaan. Mosselen die zijn geopend voordat ze worden gekookt, leven waarschijnlijk nog. Wacht tot de schaal is verzegeld nadat je erop hebt getikt met je vinger of de zijkant van een kom. Als de schaal na het tikken niet sluit, moet deze worden weggegooid.

Mannelijke mosselen zijn bleek wit als ze worden gekookt, terwijl vrouwelijke mosselen meer een oranje tint. Tijdens het stomen gaat de schaal van de mosselen open, wat aangeeft dat de mosselen klaar zijn. Koop mosselen die er fris uitzien en ruiken, met gesloten schelpen. Druk de schalen van alle open schalen samen.

Als de schaal niet sluit, is de mossel dood en moet deze worden weggegooid (gooi er ook een met gebroken schelpen). Haal de verpakte mosselen uit de verpakking zodra u thuiskomt en schik ze afzonderlijk in een container of netzak. U moet mosselen in de koelkast koken als u niet van plan bent ze onmiddellijk te serveren voor het beste resultaat. Daarom, als de schaal na het koken opengaat, bewijst dit dat de mossel leefde; zo niet, dan is de mossel slecht.

Als je gekweekte mosselen koopt (zoals van Prince Edward Island of PEI), dan zou gruis geen belangrijk probleem moeten zijn. Het eten van dode mosselen of mosselen waarvan het vlees al bedorven is, verhoogt het risico op voedselvergiftiging, infectieziekten, besmetting door micro-organismen en andere gezondheidsproblemen. Mosselen bevatten zeer nuttige vetten, de langketenvetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur), en zijn een uitstekende bron van vitamines. Alle mosselen met gebroken schelpen of een vieze geur en alle mosselen die ongewoon zwaar of licht aanvoelen in vergelijking met de andere, moeten worden weggegooid.

Mosselen nemen ook bacteriën op die grotendeels onschadelijk voor hen zijn, maar gevaarlijk zijn voor mensen die de besmette mosselen consumeren. Hoewel mannelijke mosselen bleek crèmekleurig vlees hebben en vrouwelijke mosselen oranje vlees hebben, ze groeien allemaal „baarden”. Mosselen bereiden klinkt een beetje intimiderend, maar ze zijn eigenlijk heel gemakkelijk te maken als je het eenmaal onder de knie hebt. Voor het geval toekomstige lezers het niet weten, zijn mosselen, mosselen en andere schaaldieren in de schaal nog in leven als je ze koopt, en ze zouden nog moeten leven als je ze kookt.

Mosselen die niet opengaan waren mogelijk dood en ontbonden voor een onbekende periode voorafgaand aan het koken. De baarden zijn een verweven cluster van vezels die uit de zijkant van de mosselschaal steken en helpen zich aan oppervlakken te hechten. Het is een algemene misvatting dat je de mosselen een uur in zoet water moet laten weken om ze van gruis te zuiveren, maar dit zal ze daadwerkelijk doden, omdat ze het zoetwater niet aankunnen.