Hoe weet je of mosselen slecht zijn na het koken?

De manier om te controleren of mosselen verkeerd zijn, is door ze te controleren voordat je ze kookt. Een mossel die niet goed sluit, niet goed opengaat of tijdens het koken naar de oppervlakte drijft, moet worden weggegooid. Mosselen die tijdens het koken niet opengaan, moeten worden weggegooid, Deze mosselen zijn dood en niet geschikt voor consumptie. Ook zijn gekookte mosselen slecht als de mossel na het koken drijft.

Koop mosselen die er fris uitzien en ruiken, met gesloten schelpen. Druk de schalen van alle open schalen samen. Als de schaal niet sluit, is de mossel dood en moet deze worden weggegooid (gooi er ook een met gebroken schelpen). Gekookte mosselen die in de koelkast zijn ontdooid, kunnen nog 3 tot 4 dagen in de koelkast worden bewaard voordat ze worden gekookt; mosselen die in de magnetron of in koud water zijn ontdooid, moeten onmiddellijk worden gegeten.

Het eten van dode mosselen of mosselen waarvan het vlees al bedorven is, verhoogt het risico op voedselvergiftiging, infectieziekten, besmetting door micro-organismen en andere gezondheidsproblemen. Na aankoop van verse mosselen, wassen en bewaren of zelfs beter invriezen zodra u thuiskomt als u niet van plan bent ze onmiddellijk te bereiden. Zolang je enkele eenvoudige regels volgt en een beetje gezond verstand toepast bij het kiezen van mosselen op basis van factoren zoals hun uiterlijk en geur, kun je ook veilig genieten van een bord van deze heerlijke delicatesse die de oceanen ons in overvloed schenken. Mosselen die voor het koken open zijn en mosselen die na het koken gesloten zijn, moeten bij voorkeur worden weggegooid, omdat dit een teken is dat de mossel dood is.

Het is een algemene misvatting dat je de mosselen een uur in zoet water moet laten weken om ze van gruis te zuiveren, maar dit zal ze daadwerkelijk doden, omdat ze het zoetwater niet aankunnen. Mosselen bereiden klinkt een beetje intimiderend, maar ze zijn eigenlijk heel gemakkelijk te maken als je het eenmaal onder de knie hebt. Gooi alle mosselen weg met gebroken schelpen of een onaangename geur, evenals alle mosselen die ongewoon zwaar of licht aanvoelen in vergelijking met de rest. Mosselen nemen ook bacteriën op die grotendeels onschadelijk voor hen zijn, maar gevaarlijk zijn voor mensen die de besmette mosselen consumeren.

Daarom, als de schaal na het koken opengaat, bewijst dit dat de mossel leefde; zo niet, dan is de mossel slecht. Van bier of wijn gestoomd tot gemarineerd en geserveerd als salade of hoofdgerecht, mosselen zijn snel en gemakkelijk te bereiden. Mosselen zijn heerlijk en bevatten veel vitamines zoals B12, maar er zijn genoeg verhalen over mensen die ziek worden na het eten van schaaldieren. Was en bewaar de mosselen als eerste wanneer je thuis aankomt, als je ze niet meteen gaat koken.

Mosselen bevatten zeer nuttige vetten, de langketenvetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur), en zijn een uitstekende bron van vitamines. Gooi alle mosselen weg die niet volledig sluiten bij het tikken, waarvan de schelpen helemaal niet sluiten als je erop tikt, of waarvan de schelpen op welke plaats dan ook zijn opengebroken of ingeslagen. Tijdens het stomen gaat de schaal van de mosselen open, wat aangeeft dat de mosselen klaar zijn.