Hoe weet je of mosselen verwend zijn?

Druk de schalen van alle open schalen samen. Als de schaal niet sluit, is de mossel dood en moet deze worden weggegooid (gooi er ook een met gebroken schelpen). De manier om te controleren of mosselen verkeerd zijn, is door ze te controleren voordat je ze kookt. Een mossel die niet goed sluit, niet goed opengaat of tijdens het koken naar de oppervlakte drijft, moet worden weggegooid.

Bovendien, als een mossel leeft, moet je hem binnen een dag koken. Als het niet leeft, moet het worden ingevroren als het langer dan twee uur op kamertemperatuur blijft. Koop mosselen die er fris uitzien en ruiken, met gesloten schelpen. Mosselen die een sterke visgeur hebben, taai en droog zijn of zichtbaar gebroken schelpen hebben, worden als slecht beschouwd en mogen niet worden gegeten.

Mosselen met schelpen die tijdens het kookproces niet openen, moeten ook worden vermeden. Plaats de mosselen daarna in een vergiet en schrob ze onder koud stromend water met een stijve borstel of schilmes om vuil zoals zeewier en zeepokken te verwijderen. Een dode mossel is niet de moeite waard om te eten of te koken, en de schaal zal gesloten zijn, wat aangeeft dat de mossel niet leefde toen hij gesloten was. Veel vissoorten zoals oesters, mosselen en mosselen bevatten krachtige gifstoffen die bekend staan als mariene toxines, die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken.

Evenzo zal een mossel met een open schaal niet altijd eraf zijn, en door hem eruit te gooien, zou je een verder perfect gezond exemplaar kunnen verspillen. Bacteriën groeien snel bij temperaturen tussen 40° F en 140° F; gekookte mosselen moeten worden weggegooid als ze langer dan 2 uur bij kamertemperatuur worden bewaard. Mosselen nemen ook bacteriën op die grotendeels onschadelijk voor hen zijn, maar gevaarlijk zijn voor mensen die de besmette mosselen consumeren. Hoewel romige, beboterde mosselen beroemd zijn onder mosselfans en worden ze vaak geserveerd als hapjes van restaurants.

U moet mosselen in de koelkast koken als u niet van plan bent ze onmiddellijk te serveren voor het beste resultaat. Verse mosselen hebben een vage oceaanachtige smaak met ondertonen met champignonaccenten die licht zoet zijn. Weinig liefhebbers van schaaldieren kunnen een bord verse citroen- en knoflook-botermosselen weerstaan als entre of als onderdeel van een smakelijke schaal met zeevruchten. Bedek de mosselen met een schone vochtige doek of keukenpapier, het is belangrijk om de schaaldieren niet in water te bewaren.

Gekookte mosselen die in de koelkast zijn ontdooid, kunnen nog 3 tot 4 dagen in de koelkast worden bewaard voordat ze worden gekookt; mosselen die in de magnetron of in koud water zijn ontdooid, moeten onmiddellijk worden gegeten. Van bier of wijn gestoomd tot gemarineerd en geserveerd als salade of hoofdgerecht, mosselen zijn snel en gemakkelijk te bereiden. Als de mosselen open zijn, knijp ze dan en gooi ze weg die open blijven of met een gebroken schaal. Het idee om mosselen te eten van september tot april is omdat ze dan een hoger vleesgehalte hebben en op hun best zijn.

Bovendien blijven mosselen maximaal twee dagen in de koelkast staan, en meestal moeten ze dezelfde dag worden gegeten.