Hoe weet je wanneer mosselen klaar zijn?

Voeg de mosselen toe aan de pot en dek af met het deksel. Hoe weet je wanneer ze klaar zijn? Makkelijk - de schelpen gaan open. Mosselen zijn klaar als hun schelpen opengaan. Mosselen die niet open gaan, moeten worden weggegooid, omdat dit een indicatie is dat ze niet leefden toen ze in de pot gingen.

Hele oestervlees wordt enigszins ondoorzichtig als ze klaar zijn, maar de echte aanwijzing voor hun gaarheid is dat hun randen beginnen te krullen. Mosselen bereiden klinkt een beetje intimiderend, maar ze zijn eigenlijk heel gemakkelijk te maken als je het eenmaal onder de knie hebt. Het is een algemene misvatting dat je de mosselen een uur in zoet water moet laten weken om ze van gruis te zuiveren, maar dit zal ze daadwerkelijk doden, omdat ze het zoetwater niet aankunnen. Werk met één mossel tegelijk, spoel de schaal af onder koud stromend water en schrob hem voorzichtig om te verwijderen en vuil te verwijderen.

Uit huidig onderzoek blijkt dat dit een mythe is, en dat deze mosselen open kunnen worden geprikt en veilig kunnen worden gegeten, maar sommige mensen geven er de voorkeur aan ze toch weg te gooien. Als je gekweekte mosselen koopt (zoals van Prince Edward Island of PEI), dan zou gruis geen belangrijk probleem moeten zijn. Mosselen moeten in leven zijn om hun versheid te garanderen en hun schelpen moeten worden gesloten om er zeker van te zijn dat ze leven. Als de schaal niet sluit, is de mossel dood en moet deze worden weggegooid (gooi er ook een met gebroken schelpen).

Als de mossel erg goed gesloten is, zal hij waarschijnlijk nog steeds een beetje rauw en onaangenaam zijn om te eten - al deze opening is hard werken, dus als je genoeg te eten hebt en een of twee nog steeds gesloten zijn, is er niets mis met weggooien en doorgaan naar de volgende. Kies bij het stomen van mosselen - zowel de meest gebruikelijke als de gemakkelijkste mosselkookmethode - je breedste pot of waterkoker. Zoals alle schaaldieren moeten mosselen uitzonderlijk vers worden gegeten en moeten ze een beetje worden gewassen en gekookt voordat ze worden gekookt. Het advies in het verleden is altijd geweest om mosselen weg te gooien die na het koken niet zijn geopend omdat ze slecht zijn.

Het vlees van dode mosselen verslechtert, waardoor het risico op besmetting met micro-organismen, voedselvergiftiging, infectieziekten en andere gezondheidsproblemen toeneemt. Idealiter wil je de mosselen zo snel mogelijk na aankoop bereiden en koken, maar zolang ze vers zijn, blijven ze een nacht en maximaal een dag bewaard.