Hoe zien mosselen eruit als ze klaar zijn?

Als de schelpen open zijn, zijn de mosselen klaar. Begin met te kijken welke van de mosselen goed zijn (er zijn er meestal enkele die slecht zijn). Ze moeten fris en zilte ruiken zoals de oceaan en het strand, maar hebben geen sterke visgeur. Mosselen worden, net als veel schaaldieren, levend verkocht en gekookt, want als ze eenmaal sterven, bederven ze heel snel.

In de supermarkt of vismarkt moet je op zoek gaan naar mosselen die op ijs worden verkocht en die nat ogende, glanzende schelpen hebben. Een doffe schelp is een indicatie dat de mossel misschien is gestorven. Je wilt er ook voor zorgen dat de schelpen goed gesloten zijn en niet worden afgebroken, omdat dit verdere aanwijzingen zijn voor versheid. Koop mosselen die er fris uitzien en ruiken, met gesloten schelpen.

Druk de schalen van alle open schalen samen. Als de schaal niet sluit, is de mossel dood en moet deze worden weggegooid (gooi er ook een met gebroken schelpen). Hoe weet je wanneer ze klaar zijn? Makkelijk - de schelpen gaan open. Voor de zekerheid, als een mossel na het koken een heel duidelijk ongewoon uiterlijk, geur, smaak of consistentie heeft, is het het beste om die te laten gaan.

Als je gekweekte mosselen koopt (zoals van Prince Edward Island of PEI), dan zou gruis geen belangrijk probleem moeten zijn. De meeste mosselen die je beschikbaar zult vinden, zijn gekweekt op de boerderij, wat goed nieuws is als het gaat om het schoonmaken ervan. Om de baard te verwijderen, of de mosselen te ontbaarden, pakt u de baard vast en trekt u deze naar het staart (smalle) uiteinde van de mossel. Als je de mosselen niet meteen gaat koken, maak je de schelpen schoon met een keukenborstel, doe ze in een kom, dek de kom af met een vochtige handdoek en zet ze in de koelkast.

Plaats de mosselen in een vergiet in de gootsteen en laat er water overheen lopen, met je handen of een schone schrobborstel om vuil zoals zeewier, zand, zeepokken of moddervlekken op de schaal weg te wrijven. Kies bij het stomen van mosselen - zowel de meest gebruikelijke als de gemakkelijkste mosselkookmethode - je breedste pot of waterkoker. Twintig tot 50 procent van het gewicht van een zak mosselen is schaal, afhankelijk van het type mossel, het seizoen en de manier waarop de mosselen werden gekweekt. Maar mosselen zijn zo snel en gemakkelijk te maken dat er geen reden is dat ze niet gemaakt kunnen worden op drukke doordeweekse avonden.

Hoewel men denkt dat ze zeer bederfelijk zijn, kunnen mosselen van tevoren een paar dagen in de koelkast worden bewaard. Maakte de mosselen met droge Chardonnay en noedels en crème fraîche was heerlijk had het met een komkommer heerlijk recept bedankt dat je kon zien dat ik wat ingrediënten heb geadopteerd. Vaak komen mosselen op de boerderij ontbaarde, maar toch wil je controleren of er geen vervelende mosselen aan hangen.