Kunnen mosselen slecht gaan?

Controleer de schaal op chips en pauzes. Als de schaal op welke plaats dan ook is gebroken of vernield, is de mossel dood en is deze niet veilig om te eten. Mosselen die tijdens het koken niet opengaan, moeten worden weggegooid, Deze mosselen zijn dood en niet geschikt voor consumptie. Ook zijn gekookte mosselen slecht als de mossel na het koken drijft.

Koop mosselen die er fris uitzien en ruiken, met gesloten schelpen. Druk de schalen van alle open schalen samen. Als de schaal niet sluit, is de mossel dood en moet deze worden weggegooid (gooi er ook een met gebroken schelpen). Voor de zekerheid, als een mossel na het koken een heel duidelijk ongewoon uiterlijk, geur, smaak of consistentie heeft, is het het beste om die te laten gaan.

In de koelkast kunnen ontdooide mosselen nog 3 tot 4 dagen worden bewaard voordat ze worden gekookt; mosselen die zijn gesmolten in de magnetron of koud water moeten meteen worden gegeten. Het idee om mosselen te eten van september tot april is omdat ze dan een hoger vleesgehalte hebben en op hun best zijn. Als je gekweekte mosselen koopt (zoals van Prince Edward Island of PEI), dan zou gruis geen belangrijk probleem moeten zijn. De baarden zijn een verweven cluster van vezels die uit de zijkant van de mosselschaal steken en helpen zich aan oppervlakken te hechten.

Nog een typisch teken dat dingen niet omhoog kijken, zwaardere mosselen zijn meestal een teken dat water en zand zijn binnengesijpeld. Verse mosselen hebben een vage oceaanachtige smaak met ondertonen met champignonaccenten die licht zoet zijn. Witte wijn wordt gebruikt om mosselen op smaak te brengen, en je zou een witte wijn moeten gebruiken die aangenaam zou zijn om te drinken. Het eten van dode mosselen of mosselen waarvan het vlees al bedorven is, verhoogt het risico op voedselvergiftiging, infectieziekten, besmetting door micro-organismen en andere gezondheidsproblemen.

Een mossel die niet goed sluit, niet goed opengaat of tijdens het koken naar de oppervlakte drijft, moet worden weggegooid. Gooi alle mosselen weg die niet volledig sluiten bij het tikken, waarvan de schelpen helemaal niet sluiten als je erop tikt, of waarvan de schelpen op welke plaats dan ook zijn opengebroken of ingeslagen. Bedek de mosselen met een schone vochtige doek of keukenpapier, het is belangrijk om de schaaldieren niet in water te bewaren. Na aankoop van verse mosselen, wassen en bewaren of zelfs beter invriezen zodra u thuiskomt als u niet van plan bent ze onmiddellijk te bereiden.

Gooi alle mosselen weg met gebroken schelpen of een onaangename geur, evenals alle mosselen die ongewoon zwaar of licht aanvoelen in vergelijking met de rest.