Veranderen mosselen van kleur als ze worden gekookt?

Omdat mosselen vloeistof bevatten die tijdens het stomen naar voren komt, hoef je geen water toe te voegen als je verse mosselen stomen. Het antwoord op deze vraag ligt in het verbreken van specifieke chemische bindingen door warmte. Bleek, witachtig vlees laat zien dat het een mannetje is, terwijl een roze, oranje kleur laat zien dat het een vrouwtje is. De kleur verandert ook een beetje met de leeftijd van de schaaldieren.

Als je mosselen ook na het stomen of grillen gesloten blijven, is dit een teken dat ze niet goed zijn. Deze mosselen zijn al een tijdje dood, dus het eten ervan veroorzaakt ernstige voedselvergiftiging en zelfs infectieziekten. Wanneer gestoomd in een kleine hoeveelheid water, met toevoegingen zoals aromaten, witte wijn of bier, en boter blijven de mosselen zacht en taai. Bevroren mosselen zijn rubberachtig van textuur, hebben vaak toegevoegde kleur en zullen veel van hun delicate smaak en textuur hebben verloren.

Mosselen worden gekookt met stoom, wat betekent dat je wat vloeistof in de pot nodig hebt om dingen op gang te krijgen. Zelfs als je mosselen oranje zijn, hoef je je nergens zorgen over te maken, want dat is geen indicatie dat het vlees schadelijk is. Alle mosselen moeten voorzichtig worden opengeprikt om te eten, maar als de schaal zo goed gesloten is, heb je een koevoet nodig, dit betekent dat er geen goed is. Vermijd deze veelgemaakte fouten, en je zult een pot mosselen zo goed maken dat ze wedijveren met de beste Franse bistro van je stad of de meest stralende zeevruchtenhut van je strand.

We hopen dat je geniet van je volgende mosseldiner nu je weet dat het prima is om ook de groene stukjes te eten. Het koken van aromaten voordat je de vloeistof en mosselen toevoegt, vormt een basis voor je saus, wat belangrijk zal zijn als je het ophoudt met dikke plakken brood. Als je gekweekte mosselen koopt (zoals van Prince Edward Island of PEI), dan zou gruis geen belangrijk probleem moeten zijn. Breng de rauwe mosselen over in een vergiet en plaats ze onder koud water, zachtjes schudden zodat alle mosselen worden gespoeld.

In tegenstelling tot oesters, mosselen en mosselen, worden sint-jakobsschelpen direct na de oogst geschud, zodat ze niet lang vers blijven. Soms merk je na het koken van je mosselen dat in sommige ervan het vlezige deel twee helften lijkt te hebben met wat groen spul ertussen. Aan de andere kant zijn zwarte mosselen in veel verschillende landen te vinden en te oogsten, dus ze zijn overal verkrijgbaar. Of je nu regelmatig naar mosselnirvana suddert of ze nog nooit thuis hebt gekookt, het is tijd voor een opfriscursus.