Worden mosselen verondersteld oranje te zijn als ze worden gekookt?

Het kleurverschil van het vlees heeft niets te maken met een verschil in smaak, hoewel sommigen zeggen dat het sinaasappelvlees vleziger en lekkerder is. Het sinaasappelvlees wordt gevonden in de schaal van een volwassen vrouwelijke mossel, terwijl de bleke roomvleesmosselen mannetjes of onvolwassen vrouwtjes zijn. Het enige echte verschil is dat het ene type mannelijk is terwijl het andere vrouwelijk is, en natuurlijk de al genoemde kleurverandering. Zelfs als je mosselen oranje zijn, hoef je je nergens zorgen over te maken, want dat is geen indicatie dat het vlees schadelijk is.

Mannelijke mosselen zijn bleek wit als ze worden gekookt, terwijl vrouwelijke mosselen meer een oranje tint. Tijdens het stomen gaat de schaal van de mosselen open, wat aangeeft dat de mosselen klaar zijn. Geschukte mosselen moeten vochtig en mollig zijn, met een frisse en milde geur. Het vlees van geschukte mosselen is meestal bruin of beige, maar kan variëren van geel tot diep oranje.

Als je gekweekte mosselen koopt (zoals van Prince Edward Island of PEI), dan zou gruis geen belangrijk probleem moeten zijn. De byssale draden zijn zo zelfklevend dat ze zich zelfs aan teflon kunnen hechten; wetenschappers proberen een lijm op basis van mosselen te ontwikkelen voor gebruik bij oogchirurgie. Hoewel dit allemaal subjectief is, gelooft een grote meerderheid van de mensen die beide opties hebben geprobeerd dat de oranje nog beter zijn. Federale, staats- en lokale functionarissen gebruiken de richtlijnen van het National Shellfish Sanitation Program bij het reguleren van de behandeling, verwerking en distributie van mosselen.

Je kunt het verschil zien tussen wilde en gekweekte mosselen door te zoeken naar de doffe blauwachtige kleur, witte erosieplekken en bevestigde zeepokken van de eerste. De beste vloeistoffen voor het koken van mosselen - rode of witte wijn, Pernod, sherry of bier of water en mengen met water. Mosselsap is heerlijk en kan warm worden gedronken; het is vooral lekker als het wordt gemengd met een beetje gesmolten boter, en kan ook gekoeld worden geconsumeerd met tomatensap. Omdat mosselen vloeistof bevatten die tijdens het stomen naar voren komt, hoef je geen water toe te voegen als je verse mosselen stomen.

Hoewel het standaardblauw dat in de meeste restaurants wordt geserveerd er voor sommigen misschien beter uitziet, zijn de oranje meestal vleziger en smakelijker. Voordat een mossel wordt bereid om te koken en te eten, moet de byssus worden afgesneden of uitgetrokken met een scherpe sleepboot en vervolgens worden weggegooid. Na aankoop van verse mosselen, wassen en bewaren of zelfs beter invriezen zodra u thuiskomt als u niet van plan bent ze onmiddellijk te bereiden. Voeg een kopje witte wijn toe, plus wat water zodat de pot ongeveer 2 cm vloeistof in de bodem heeft, 6 zwarte peperkorrels en 4 peterseliestengels; zet het vuur hoger en voeg als het erg heet en kokend is de mosselen toe.

Mosselen bevatten zeer nuttige vetten, de langketenvetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur), en zijn een uitstekende bron van vitamines. Als de mosselen gekookt moeten worden in een vloeistof die kan worden gespannen, is voorafgaande reiniging niet nodig. Daarom, als de schaal na het koken opengaat, bewijst dit dat de mossel leefde; zo niet, dan is de mossel slecht.