Zijn mosselen oranje als ze worden gekookt?

Het enige echte verschil is dat het ene type mannelijk is terwijl het andere vrouwelijk is, en natuurlijk de al genoemde kleurverandering. Zelfs als je mosselen oranje zijn, hoef je je nergens zorgen over te maken, want dat is geen indicatie dat het vlees schadelijk is. Geschukte mosselen moeten vochtig en mollig zijn, met een frisse en milde geur. Het vlees van geschukte mosselen is meestal bruin of beige, maar kan variëren van geel tot diep oranje.

De zoutwatermosselen (familie Mytilidae) en zoetwatermosselen (familie Unionidae) worden niet verondersteld nauw verwant te zijn, en zijn gegroepeerd in verschillende subklassen, ondanks aanzienlijke overeenkomsten in uiterlijk. Thuis ingevroren mosselvlees moet worden bewaard in een strakke container of diepvrieszakken met de vloeistof van de mosselen. Dit is ook het geval bij mosselen, en dat is precies waar de oranje kleur van deze eetbare mosselen voor is. Je kunt het verschil zien tussen wilde en gekweekte mosselen door te zoeken naar de doffe blauwachtige kleur, witte erosieplekken en bevestigde zeepokken van de eerste.

Dat komt omdat er absoluut geen nadelig verschil is tussen de twee verschillende soorten mosselen ondanks de zeer duidelijke verandering in uiterlijk. De byssale draden zijn zo zelfklevend dat ze zich zelfs aan teflon kunnen hechten; wetenschappers proberen een lijm op basis van mosselen te ontwikkelen voor gebruik bij oogchirurgie. Net als bij het consumeren van andere rauwe dierlijke eiwitproducten, is er een risico verbonden aan het consumeren van rauwe oesters, mosselen en mosselen. Uit een klep steekt een vergrote structuur uit, de umbo genaamd, die het dorsale oppervlak van de mossel aangeeft.

Als er te veel verontreinigingen in het water worden aangetroffen, is het commercieel oogsten van mosselen en andere schaaldieren verboden. Mosselsap is heerlijk en kan warm worden gedronken; het is vooral lekker als het wordt gemengd met een beetje gesmolten boter, en kan ook gekoeld worden geconsumeerd met tomatensap. Mosselvlees is rijk aan eiwitten en bevat veel minder vet, veel meer minerale voedingsstoffen en een kwart van de calorieën van rundvlees. Voordat een mossel wordt bereid om te koken en te eten, moet de byssus worden afgesneden of uitgetrokken met een scherpe sleepboot en vervolgens worden weggegooid.

Eén soort, de Europese zebramossel (Dreissena polymorpha), veroorzaakt een ernstig probleem in Noord-Amerika. Mosselen zijn weekdieren met twee scharnierende schelpen (tweekleppigen) die hun voedsel uit het omringende water filteren. Deze hebben een oranje kleur in tegenstelling tot de standaard blauwe kleur die veel mensen misschien kennen.