Hoe weet je of een mossel slecht is na het koken?

De manier om te controleren of mosselen verkeerd zijn, is door ze te controleren voordat je ze kookt. Een mossel die niet goed sluit, niet goed opengaat of tijdens het koken naar de oppervlakte drijft, moet worden weggegooid. Mosselen die tijdens het koken niet opengaan, moeten worden weggegooid, Deze mosselen zijn dood en niet geschikt voor consumptie. Ook zijn gekookte mosselen slecht als de mossel na het koken drijft.

Koop mosselen die er fris uitzien en ruiken, met gesloten schelpen. Druk de schalen van alle open schalen samen. Als de schaal niet sluit, is de mossel dood en moet deze worden weggegooid (gooi er ook een met gebroken schelpen). Mosselen bereiden klinkt een beetje intimiderend, maar ze zijn eigenlijk heel gemakkelijk te maken als je het eenmaal onder de knie hebt.

Als je gekweekte mosselen koopt (zoals van Prince Edward Island of PEI), dan zou gruis geen belangrijk probleem moeten zijn. De mosselen die hun schelpen niet openen, zijn niet geschikt voor consumptie; je moet ze dus weggooien. Het is een algemene misvatting dat je de mosselen een uur in zoet water moet laten weken om ze van gruis te zuiveren, maar dit zal ze daadwerkelijk doden, omdat ze het zoetwater niet aankunnen. Het idee om mosselen te eten van september tot april is omdat ze dan een hoger vleesgehalte hebben en op hun best zijn.

De baarden zijn eigenlijk een cluster van vezels met schroefdraad die uit de zijkant van de schaal steken en de mossel helpen zich vast te klampen aan oppervlakken. Verse mosselen hebben een vage oceaanachtige smaak met ondertonen met champignonaccenten die licht zoet zijn. Als je mosselen in je tas vindt met open schelpen, tik ze dan voorzichtig op het aanrecht, wacht even en kijk of ze sluiten. Van bier of wijn gestoomd tot gemarineerd en geserveerd als salade of hoofdgerecht, mosselen zijn snel en gemakkelijk te bereiden.

Uit huidig onderzoek blijkt dat dit een mythe is, en dat deze mosselen open kunnen worden geprikt en veilig kunnen worden gegeten, maar sommige mensen geven er de voorkeur aan ze toch weg te gooien. Was en bewaar de mosselen als eerste wanneer je thuis aankomt, als je ze niet meteen gaat koken. Bedek de mosselen met een schone vochtige doek of keukenpapier, het is belangrijk om de schaaldieren niet in water te bewaren. Plaats de mosselen daarna in een vergiet en schrob ze onder koud stromend water met een stijve borstel of schilmes om vuil zoals zeewier en zeepokken te verwijderen.

Mosselen nemen ook bacteriën op die grotendeels onschadelijk voor hen zijn, maar gevaarlijk zijn voor mensen die de besmette mosselen consumeren. De gifstoffen hopen zich op in het vlees van mosselen, en dit vormt een groot gevaar voor iedereen die de schelpvis consumeert.