Welke kleur moeten mosselen hebben als ze worden gekookt?

De externe schaal moet schoon zijn, vrij van overvangst, diret of worm en „pot ready mosselen moeten worden gereinigd van hun byssale draad (baard). Geschukte mosselen moeten vochtig en mollig zijn, met een frisse en milde geur. Het vlees van geschukte mosselen is meestal bruin of beige, maar kan variëren van geel tot diep oranje. Het is een algemene misvatting dat je de mosselen een uur in zoet water moet laten weken om ze van gruis te zuiveren, maar dit zal ze daadwerkelijk doden, omdat ze het zoetwater niet aankunnen.

Thuis ingevroren mosselvlees moet worden bewaard in een strakke container of diepvrieszakken met de vloeistof van de mosselen. Uit huidig onderzoek blijkt dat dit een mythe is, en dat deze mosselen open kunnen worden geprikt en veilig kunnen worden gegeten, maar sommige mensen geven er de voorkeur aan ze toch weg te gooien. Mosselen bereiden klinkt een beetje intimiderend, maar ze zijn eigenlijk heel gemakkelijk te maken als je het eenmaal onder de knie hebt. De meeste mosselen die tegenwoordig verkrijgbaar zijn, zijn touw- of netgekweekt, dus ze zijn gemakkelijk te vinden, duurzaam, betaalbaar en eenvoudig te bereiden.

Mosselen moeten worden geschrobd met een stijve borstel of grove spons en worden afgespoeld met koud water om vuil te verwijderen. Recreatievissers mogen mosselen alleen oogsten uit wateren die veilig en goedgekeurd zijn voor de oogst. Mosselen zijn weekdieren met twee scharnierende schelpen (tweekleppigen) die hun voedsel uit het omringende water filteren. Net als bij het consumeren van andere rauwe dierlijke eiwitproducten, is er een risico verbonden aan het consumeren van rauwe oesters, mosselen en mosselen.

Als je gekweekte mosselen koopt (zoals van Prince Edward Island of PEI), dan zou gruis geen belangrijk probleem moeten zijn. Als de schaal niet sluit, is de mossel dood en moet deze worden weggegooid (gooi er ook een met gebroken schelpen). Als er te veel verontreinigingen in het water worden aangetroffen, is het commercieel oogsten van mosselen en andere schaaldieren verboden. Voor de zekerheid, als een mossel na het koken een heel duidelijk ongewoon uiterlijk, geur, smaak of consistentie heeft, is het het beste om die te laten gaan.

Federale, staats- en lokale functionarissen gebruiken de richtlijnen van het National Shellfish Sanitation Program bij het reguleren van de behandeling, verwerking en distributie van mosselen. Mosselen geoogst uit goedgekeurd water, behandeld en verwerkt in hygiënische omstandigheden zijn veilig voor rauwe consumptie door gezonde personen.